Premijera "Mrtvih duša"

Gogoljevo remek-djelo "Mrtve duše" u režiji Dražena Ferenčine premijerno je prikazano u Satiričkome kazalištu "Kerempuh".

Suvremeno i živo, iz pera ciničnog majstora groteske, to remek-djelo svjetske književnosti prikazuje i današnje društvo i njegove dobro poznate niskosti. Gogoljevo najpoznatije djelo "Mrtve duše" u seciranju i ismijavanju društvenih nepravilnosti i ljudskih slabosti blisko je iskonskoj ideji satiričnog.

Pisac je u djelu ogolio ondašnje prilike i ismijao provincijski mentalitet, veleposjednike i velmože, službenike i skorojeviće, stvorivši likove koji su u ruskom društvu postali obrasci za lijenost, tupoglavost i potkupljivost. Prštavo duhovite i bolne u svojoj istinoljubivosti "Mrtve duše" su, kako je jednom zapisano, "tvorevina što neumoljivo skida koprenu sa stvarnosti".

Dramatizaciju djela potpisuje Dubravko Mihanović, prijevod Zlatko Crnković, scenograf je Ivo Knezović, kostimografkinja je Marita Ćopo, a glazbu je skladao Mate Matišić.

U predstavi glume Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Anton Tudić, Edo Vujić, Željko Königsknecht, Tarik Filipović, Mario Mirković, Nina Erak Svrtan, Nenad Cvetko, Elizabeta Kukić, Mia Begović, Vlatko Dulić i dr.

Ono što u Gogoljevim tekstovima neprestano iznova oduševljava čudesan je spoj smiješnog i tužnog, istodobna staromodnost i modernost, sposobnost da se bude istinit, a pritom se stvarnost svjesno 'iščašuje'; da se bude grub, a poetičan, nemilosrdan, a sućutan, kaže Dubravko Mihanović u najavi Kerempuhove predstave.