Laureati ovogodišnjeg Orisa

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog počeli su 11. Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe. Arhitekti Španjolac Rafael Moneo i Japanka Kazuyo Seijima laureati su nagrada Oris Ytong koje su i primili na svečanosti.

Moneo je primio nagradu za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, a Seijima Nagradu za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima. Dvodnevni, tradicionalni simpozij organiziraju tvrtka Arhitekst i udruga ORIS - Kuća arhitekture koja je ove godine dodijelila nagrade u suradnji s tvrtkom Ytong. Nagrada Oris Ytong autorski je rad glasovitog portugalskog arhitekta Alvara Size.

Laureatima je čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović,  koji je i otvorio simpozij. Josipović je, uz ministra kuture Jasena Mesića, i visoki pokrovitelj Dana Orisa. Čestitke su im uputili i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Rodrigo Aguirre de Carcer y García del Arenal te japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura.

Osim laureata Rafaela Monea, prezentacije su održali i poznati španjolski kritičar arhitekture Luis Fernandez-Galiano te istaknuti ruski arhitekt Alexander Brodsky.

Manifestacija Dani Orisa utemeljena je sa željom i namjerom da se hrvatskoj javnosti približe suvremena svjetska kretanja u arhitekturi - novi trendovi, tehnologije i materijali.