Završili Dani Orisa

Predavanjem svjetski poznate japanske arhitektice Kazuyo Seijime i dobitnice Nagrade Oris Ytong za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog završeni su 11. Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe.

Sudionici simpozija imali su priliku steći dodatni uvid u rad istaknutoga bosanskohercegovačkog arhitekta Zlatka Ugljena čije je predavanje pripremljeno za zagrebački simpozij izložila njegova kći i suradnica na više projekata arhitektica Nina Ugljen.

Moderator simpozija arhitekt Vedran Mimica, dugogodišnji direktor prestižnoga nizozemskog Berlage Institutea, smatra da prezentacija Ugljenovih projekta govori da bi njegov premalo poznat rad trebalo revalorizirati na svjetskoj razini.

Predavanja su održali i hrvatski arhitekt Nikola Bašić te njegovi kolege iz Norveške Einar Jarmund i Finac Mikko Summanen. Laureat ovogodišnjih Dana Orisa je i istaknuti španjolski arhitekt Rafael Moneo koji je primio Nagradu Oris Ytong za izniman stvaralački doprinos arhitekturi.

Ovogodišnji Dani Orisa okupili su za dvodnevnog trajanja više od 2.000 arhitekata i dizajnera interijera iz Hrvatske i susjednih zemalja, a već tradicionalno organizirali su tvrtka Arhitekst i udruga ORIS - Kuća arhitekture koja je ove godine dodijelila nagrade u suradnji s tvrtkom Ytong. Nagrada Oris Ytong autorski je rad glasovitoga portugalskog arhitekta Alvara Size.

Dani Orisa održali su se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i ministra kulture Jasena Mesića. U ime organizatora arhitekt Andrija Rusan zahvalio je organizacijskom i radnom timom te svim sudionicima simpozija i pozvao ih da se okupe i dogodine.