Završeno istraživanje avarskog groblja

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja i zagrebačkog Arheološkog instituta završili su arheološka istraživanja avarskog groblja s kraja 8. i početka 9. stoljeća, otkrivena na lokalitetu dvorca Khuen-Belassi u Nuštru.

Arheolozi su istražili 201 grob u kojima je pronađeno razno oružje položeno uz tijelo ratnika, rekla je voditeljica istraživanja vinkovačka arheologinja Anita Rapan-Papeša. U dva su groba pronađeni ostatci pokojnika pokopani zajedno s njegovim konjem. Grobovi žena uglavnom su sadržavali nakit, dodala je.

Otkrivene grobove, prvi put u praksi areholoških istraživanja, vinkovački muzealci fotografirali su iz zraka balonom i iz zrakoplova. Na to smo se odlučili zbog izvanredne arheološke važnosti lokacije te činjenice da se istražena površina najbolje može snimiti iz zraka, objasnila je.

Groblje se širi prema sjeveru i zapadu, ali za sada nije osiguran novac za daljnja iskapanja koja u ovom trenutku nisu ni prijeko potrebna jer groblje nije ugroženo. Avarsko groblje u Nuštru otkriveno je u siječnju 2011. kad su na tom mjestu počeli radovi na izgradnji novoga nuštarskog nogometnog igrališta.