Glavni hrvatski problem - nečinjenje

Gost emisije Nedjeljom u dva voditelja i urednika Aleksandra Stankovića bio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Na pitanje zašto u gospodarskom programu Kukuriku koalicije ne kažu istinu, Milanović je rekao kako to nije konačan program, da je izmjenjiv i da je to program za dijalog. Receptura Kukuriku koalicije za rješenje gospodarske krize nisu bolni rezovi (otpuštanja, smanjenja plaća) nego više rada i više strogoće. Plan je i smanjivanje hrvatskoga vanjskog duga u udjelu BDP-a. Nije želio govoriti o konkretnim brojkama. Očekuje rezultate već u prvih godinu dana.  

Što se tiče državnih financija, rekao je da ta "voda" može biti plitka i duboka, ali i bistra i mutna. Vjeruje da je ta voda čak i s HDZ-om na vlasti bistra, no jako duboka. Rekao je da će dolaskom na vlast analizirati financijsko stanje države, a vjeruje da je državni deficit takav kakav tvrdi Vlada i da vodi uredne knjige jer bi drugačije bilo loše.

Milanović je rekao da se više ne može živjeti na dug. Teret izlaska iz krize snosit će svi po malo. Jasno je da Hrvatska ne može živjeti kao neke bogate zemlje bez duga, no treba ga pravilno usmjeriti. Obećava da će se više raditi u državnoj upravi i javnim poduzećima jer nije problem prezaposlenost, nego neefikasnost. Nepromišljeni bolni rezovi nisu nikog izvukli iz krize. Treba raditi više i produktivnije. Treba trošiti, a svaki novonezaposleni suprotan je učinak. Otpuštanja nisu naš recept. Hrvatski je glavni problem nečinjenje, rekao je. Potaknut će gospodarski rast i investicije u energetiku i turizam. Hrvatska je jedna zemlja od samo nekoliko u kojoj je rast minimalan ili ga nema.

Uzrok je tomu u posljednje dvije godine totalna neaktivnosti vladajućih, korupcijski kaos. Kukuriku koalicija je svjetonazorski bliska te neće ognjem i mačem, nego čvrstom voljom, krenuti raditi s ciljem. Spremni su preuzeti odgovornost te vjeruje da će za dvije godine živjeti bolje i gospodariti bolje. Jamči da će biti investicija. Ja vjerujem, a život je pun nesigurnosti, rekao je te najavio borbu za ljudsko povjerenje.

Snimku emisije pogledajte u cijelosti u videoprilogu.

Kukuriku koalicija jučer je u Vukovaru predstavila svoj plan o poljoprivredi i regionalnom razvoju. Kako to već biva kad Kukuriku stigne u Vukovar, HDZ mu je odgovorio konferencijom za novinare za koju je bio zadužen potpredsjednik Vlade Petar Čobanković.

Hrvatska je fenomenalna parcela, nakon što je domovina. A tom fenomenalnom parcelom - bila ona poljoprivredna, građevinska ili bilo koja druga, treba znati upravljati, poručio je Zoran Milanović tijekom predstavljanja Plana 21.

Vladimir Šišljagić žestoko je kritizirao Milanovića. Njegove je nastupe ocijenio bahatima, a njega nesposobnim u skidanju HDZ-a s vlasti. HDSSB-ovci nisu štedjeli ni HDZ. Doveli su Hrvatsku do bankrota i sada odjednom imaju rješenje za sve probleme, kazao je Šišljagić.

Dosadašnje emisije Nedjeljom u dva potražite OVDJE.