"S likom i stihom Vesne Parun"

Na prvu obljetnicu smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun večeras je u Kulturnom centru Hrvatskog društva Napredak u Zagrebu predstavljena njezina grafička mapa pod nazivom S likom i stihom Vesne Parun te njezini stihovi.

Mapu je objavilo Društvo prijatelja Slunja i Rastoka. U tom povodu postavljena je i izložba fotografija Zlate Vucelić o najznamenitijoj hrvatskoj pjesnikinji.

Akademik Tonko Maroević, veliki poznavatelj pjesništva Vesne Parun, kazao je kako je 2009. predstavio njezinu grafičku mapu, ustvrdivši da je ona svojim djelom nametala vlastitu mjeru. Podsjetivši da je pisao o njezinim apokaliptičnim basnama, pripomenuo je kako je riječ o klasiku hrvatskog pjesništva, o autorici znamenitih zbirki Zore i vihori i Crna maslina.

Vesna je često govorila da joj je život važniji od djela, da ima svoj gnjev i pjev. Ostavila je za sobom brojne polemike, satiru, humoreske, poeziju goleme jezične imaginacije, rekao je, naglasivši kako je kao rijetko koji pjesnik Vesna Parun na pamet znala golem broj svojih pjesama. Na nama da ju pamtimo i o njoj svjedočimo, da se izdaju njezine knjige i da ju se čita, dodao je Maroević.

O svojim sjećanjima i suradnji s Vesnom Parun govorio je i Božo Biškupić kao kolekcionar te grafičarka Zdenka Pozajić, a o odnosu s Vesnom Parun njezin dugogodišnji liječnik Izet Aganović koji je ponovio da je dugih 40 godina bolovala od karcinoma štitnjače i nikad nije pristala na operaciju.

Branko Pejnović je najavio da će se iduće godine u čast 90. rođendana Vesne Parun snimiti dokumentarni film dvojice autora - Pejnovića i Danila Šerbedžije, a Denis Derk će napraviti izbor iz lirike u izdanju VBZ-a.

Sudionici tribine su se složili da bi ministarstvo kulture, zagrebački gradski ured za kulturu te otoci Zlarin i Šolta trebali urediti jedno mjesto u spomen na Vesnu Parun.