Inovativan Hoellerov opus u New Yorku

Novi muzej suvremene umjetnosti u New Yorku otvara izložbu belgijskog umjetnika Carstena Hoellera, kojom će prvi put američkoj publici biti cjelovito predstavljen opus tog, prema mišljenju mnogih, jednog od najvažnijih suvremenih umjetnika.


Podsjetimo, Hoeller je autor dvostrukog tobogana koji krasi zgradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU). Kako prenosi Hina, izložba pod naslovom Carsten Hoeller: Experience objedinjuje selekciju djela nastalih tijekom proteklih 18 godina u jedinstvenu taktilnu interaktivnu instalaciju čija se koreografija proteže na tri kata glavne galerije muzeja.

Dvostruki tobogan povezuje katove muzeja


Kao alternativni transportni sustav, unutar muzeja je postavljena jedna od Hoellerovih prepoznatljivih instalacija - 32 metra dugačak dvostruki tobogan koji, prolazeći kroz podove i plafone, povezuje četvrti i drugi kat muzeja.
Na izložbi će između ostaloga biti predstavljen i Hoellerov iskustveni hodnik (Experience Corridor) u kojemu se posjetitelje poziva na poduzimanje jednostavnih testova. Zatim tu je i Psycho Tank (1999.), bazen u kojemu posjetitelji mogu iskusiti plutanje u bestežinskom prostoru kao način iskušavanja potpune deprivacije osjetila.


Instalacija Double Light Corner (2011.) naizmjeničnim bljeskanjem u gledatelju stvara dojam da se prostor pomiče naprijed-natrag, a vožnja na adaptiranom vrtuljku Mirror Carousel (2005.) posjetiteljima nudi radikalno drukčije fizičko iskustvo.


Novo značenje igre i vizualnoga svijeta


Svojim djelima Hoeller poziva na ponovno promišljanje značenja igre i sudjelovanja, stvarajući bogati vizualni svijet koji leži skriven pod površinom svakodnevnih ljudskih iskustava. Odabrana djela naglašavaju eksperimentalnu kvalitetu njegova stvaralaštva te otkrivaju složeni svijet jednoga od najznačajnijih europskih umjetnika u proteklih 20 godina, ističu iz muzeja.

Belgijski umjetnik njemačkog podrijetla koji danas živi i stvara u Švedskoj postao je poznat široj javnosti u 90-im godinama prošlog stoljeća zajedno sa skupinom umjetnika koji su raznim umjetničkim disciplinama nastojali "ponovno osmisliti iskustvo i prostor umjetnosti". U svojim djelima Hoeller stvara situacije koje dovode u pitanje poznate oblike percepcije te posjetitelje navode na eksperimentiranje na sebi.