Osvajanje žice debljine 12 milimetara

Sedmo izdanje Festivala novog cirkusa otvorila je svjetski poznata skupina Les Colporteurs. Osnovao ju je sa suprugom poznati ekvilibrist Antoine Rigot, koji je nakon nesreće u moru 2000. pretrpio 95-postotnu ozljedu leđne moždine. U predstavi "Na putu" ponovno osvaja žicu debljine 12 milimetara.

Ideja je nastala na rehabilitaciji. Bio sam oduzet od vrata. Svijet te vrlo brzo zaboravi. Počeo sam razmišljati o humanosti. O našem odnosu prema tijelu. Tako je nastala ideja o trilogiji, rekao je Rigot.
 
Drugi je to dio autobiografske trilogije o hodu na žici koja je započeta 2006. "Žicom ispod snijega". Treći tek nastaje. Rigot je među svjetskim umjetnicima iz cijelog svijeta koji do 30. listopada u ZeKaeMu, Sceni Travno i Jedinstvu prikazuju najnovija ostvarenja novog cirkusa.

Festival novog cirkusa uvijek je imao zainteresiranu publiku, kritički je bio valoriziran kao jedan od značajnih kulturnih događaja u Hrvatskoj, što je za nešto što promovira cirkuski žanr koji nailazi i dalje na nerazumijevanje - velik uspjeh, rekao je organizator festivala Ivan Kralj.

Sedmo izdanje Festivala novog cirkusa program nastavlja i portretiranjem ekvilibrista - na filmu.