Hvala za kung fu

Kung fu putovanje Kinom 2011 je završilo. Učenje se nastavlja.

Kad bismo zanemarili akupunkturu, svilu, tjesteninu i mnoge druge stvari kojima je Kina zadužila svijet, sam kung fu bi bio dovoljan za zahvalnost. Ivica Grudiček i ja svoj dio hvale dugujemo i kolegama iz hrvatske redakcije Kineskog Radija Internacional jer su mudro odabrali temu redovitog godišnjeg medijskog okupljanja u njihovoj zemlji.

Temeljen na filozofiji Konfucija i medicini Lao Tsea, kung fu ili wushu se dijeli na mnogo vrsta. Neki su ih izbrojali 129, među kojima se izdvajaju tri glavne struje:

Taiji je najrasprostranjeniji. Ima pet stilova. Stotine njegovih poklonika hrle u tiho seoce Yubeipingyan u središtu Kine, gdje ga je utemeljio Chen Wangting u 17. stoljeću. Onamo se valja dotruckati autobusom, nakon zrakoplova i vlaka. No, to je mala žrtva za priliku susreta s vrhunskim majstorima. Zhu Tiancai - jedan od četvorice najvećih živućih, koji podučavaju širom svijeta više nego doma, u školu prima sve naraštaje. Kaže da bih kod njega i ja mogla svladati osnove za dva dana. Dalji rad ovisi o meni, naravno.

Shaolin je najpopularniji. Proslavile su ga holiwoodske zvijezda Bruce Lee i Jackie Chan. Zahtijeva svakodnevnu dugotrajnu tjelovježbu. Redovnici hrama na planini Songshan posvetili su mu život. Ali to nije uvjet. U obližnjem Denfengu je državna Shaolin akademija u kojoj uči 12 tisuća dječaka. I još mnogo njih u kojima je 20-ak tisuća učenika obaju spolova, svih uzrasta, sa svih strana svijeta. I malo će tko od njih navući redovničku halju.

Ba Ji je najborbeniji i čini se najsloženijim. Uključuje vježbe s različitim vrstama oružja: koplja, sablje, halebarde, kugle na lancima. Posebnu vještinu zahtijevaju demonstracije u paru, ponekad sa zaštitnim kacigama i boksačkim rukavicama.

Sve je ovo što govorim tek amaterski pokušaj da podijelim svoju novu ljubav za kineske borilačke vještine. Ako i niste neki sportski tip, mogli biste se iznenaditi koliko je to zanimljivo štivo. Ako ste pak poznavatelj i ljubitelj toga područja, znajte da je Kineski radio Internacional upravo pokrenuo višejezičnu kung fu web-stranicu.