Boljšoj u novom ruhu

Slavno moskovsko baletno i operno kazalište Boljšoj, nakon gotovo sedam godina obnove, otvoreno je svečanim koncertom i programom koji su uživo prenosile mnoge televizije te stotinjak kinodvorana diljem svijeta.

Kazalište, koje je preživjelo tri požara, bombardiranje u Drugom svjetskom ratu i prijetnju podzemnih voda, obnovljeno je u punom sjaju svojih raskošnih carskih početaka, kada je cijela njegova unutrašnjost bila prekrivena zlatnim listićima.

Vraćena mu je i vrhunska akustika uništena u doba komunizma, kada je sav zlatni premaz sastrugan i ukraden, a šupljina ispod orkestra ispunjena cementom, što je kazalište gurnulo ispod 50. mjesta na svjetskoj ljestvici opernih kuća. Ovo je doista nacionalni praznik, rekao je ravnatelj kazališta Anatolij Iksanov.

Između ostalih, nastupili su vrhunski plesači Svetlana Zaharova, Natalija Osipova i Ivan Vasiljev. Među gostima su blli Francuskinja Natalie Dessay i Rumunjka Angela Gheorghiu.

Publika bez pozivnica svečanost je pratila s gigantskog ekrana postavljenog ispred zgrade kazališta, a otvorenje se prenosilo u Rusiji, Europi i SAD-u.

Utemeljen 1776. kao privatno kazalište carice Katarine Velike kako bi krasio grad i istodobno služio kao mjesto održavanja javnih maskenbala, komedija i komičnih opera, Boljšoj je prvi put renoviran 1825. Sadašnju zgradu kazališta projektirao je poznati arhitekt ruskog neoklasicizma Osip Ivanovič Bove, koji je nadzirao obnovu Moskve nakon velikog požara 1812. godine. Zgrada je uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Nakon dugogodišnjeg zanemarivanja za vrijeme Sovjetskog Saveza, kazalište je 2005. moralo zatvoriti vrata jer se zgrada gotovo srušila. Nakon sedam burnih godina opterećenih sumnjama u malverzacije sa sredstvima za obnovu, te čak i pokretanja istrage 2009. zbog navodne pronevjere nekoliko milijuna dolara, obnova vrijedna gotovo 580 milijuna eura privedena je kraju.

Procjenjuje se da je kazalište obnovom prošireno na dodatnih 50 tisuća četvornih metara. Nakon velikoga otvaranja na programu Boljšoja će se, uz ostalo, od 2. studenoga naći opera Ruslan i Ludmila ruskoga skladatelja Mihaila Glinke, a 18. studenoga premijerno će biti izveden balet Trnoružica Pjotra Iljiča Čajkovskog.