Riječka filharmonija slavi 10. obljetnicu

Riječka filharmonija proslavit će 10. obljetnicu svečanim koncertom u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Na koncertu će kao solistica nastupiti Martina Filjak na glasoviru, a na programu je praizvedba djela Berislava Šipuša nazvanog More Rijeka, skladanog za Riječku filharmoniju, zatim Koncert za glasovir i orkestar br. 1 u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog te Simfonijski plesovi Sergeja Rahmanjinova. Ravnat će Nada Matošević, umjetnička ravnateljica i predsjednica Upravnog vijeća Riječke filharmonije.

Ravnatelj Riječke filharmonije Marijan Orešković najavio je otvaranje novih koncertnih mjesta u Rijeci kao što su hale bivše Tvornice papira i Torpeda te plaža bivšega hotela Park na Pećinama. Orešković je naglasio da su uz Riječku filharmoniju kao solisti nastupali neki od danas najpoznatijih hrvatskih glazbenika kao što su Stjepan Hauser i Martina Filjak te je dodao da ta filharmonija dužnu pozornost poklanja i hrvatskih skladateljima čija djela redovito izvodi.

Riječka filharmonija utemeljena je 2001. godine, a osnovali su je Nada Matošević kao umjetnička ravnateljica te prvi ravnatelj, violinist i pravnik Ivica Rušin. Njega je na ravnateljskome mjestu 2005. zamijenio Marijan Orešković.

Filharmonija izvodi prosječno tri koncerta na godinu, sudjeluje na Zajčevim danima i Riječkim ljetnim noćima. Uz Riječku filharmoniju u Hrvatskoj djeluje samo još jedna - Zagrebačka filharmonija.