Otvoren obnovljeni dvorac Eltz

Obnovljeni kompleks dvorca Eltz, teško stradao u Domovinskom ratu, a obnovljen u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", koji financiraju hrvatska vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, svečano je otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U govoru na prigodnoj svečanosti održanoj u obnovljenom Paviljonu Dvorca Eltz, predsjednica Vlade istaknula je kako je obnova kompleksa Dvorca Eltz jedan od najvažnijih obnoviteljskih projekata u Hrvatskoj.

Obnovom kompleksa Dvorca Eltz u najvećoj mjeri je završen projekt 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol', kazala je dodajući kako je u projekt uloženo više od 300 milijuna kuna.

Osim što predstavlja ulaganje u očuvanje kulturnog indentiteta Hrvatske, obnova dvorca Eltz svjedoči i da neprijatelj nije uspio u namjeri da ubije ono što nam je najvrjednije i najsvjetlije, kazala je premijerka istaknuvši kako je u Vukovaru 1991. godine počinjen ekocid i urbocid.

Ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako su u ostvarenju projekta obnove bili angažirani najbolji stručnjaci koje Hrvatska ima kada je riječ o obnovi spomeničke i kulturne baštine.

Na svečanosti, kojoj su nazočni bili i drugi ministri iz Vlade te nasljednik grofovske obitelji Eltz, George Eltz sa suprugom, govorili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

George Eltz izrazio je zadovoljstvo obnovom rekavši kako se primjećuje da je cijeli posao obavljen vrlo detaljno i stručno te je zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi projekta obnove.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Hrvatski barokni ansambl, a obnovljeni dvorac blagoslovio je gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, fra Gordan Propadalo.

Sudionici otvorenja, razgledali su nakon svečanosti izložbu fotografije i multimedija o projektu "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" s naglaskom na program Projekta - Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz, te su obišli dvorac.

Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" obuhvaća obnovu kompleksa, gradske barokne jezgre, izgradnju Arheološko-turističkog parka Vučedol s Muzejom vučedolske kulture te obnovu povijesne jezgre i kompleksa dvorca Odescalchi u Iloku.