Spomen-obilježje žrtvama u Bogdanovcima

U spomen na 59 žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine na Bogdanovce na mjesnom groblju otkriveno je spomen-obilježje.

U nazočnosti velikog broja članova obitelji i rodbine poginulih i nestalih Bogdanovčana, visokih državnih dužnosnika i županijskih i lokalnih čelnika otkrile su ga kći poginulog hrvatskog branitelja Rebeka Krasnići i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Spomen-obilježje za žrtve ekshumirane u Bogdanovcima iz triju masovnih grobnica i niza pojedinačnih grobnih mjesta rad je akademskog kipara Slavomira Drinkovića.


U prigodnom govoru Jadranka Kosor navela je kako je na popisu zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu još 999 osoba, od kojih 446 iz Vukovarsko-srijemske županije. Dodala je kako je ključ za pronalazak istine o svima onima koje tražimo u arhivima neprijateljske JNA.

Izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, brigadni general Ivan Jurić, podsjetio je kako su Bogdanovci tijekom opsade Vukovara 1991. bili jedina veza opkoljenoga grada sa svijetom.

Nazočnima se uime Hrvatskog sabora obratio saborski zastupnik Petar Mlinarić, koji je ocijenio kako se o hrabroj obrani Bogdanovčana tek trebaju ispisati stranice povijesti.