Palestina primljena u UNESCO

Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) na sastanku u Parizu odlučila je primiti Palestince u punopravno članstvo.

Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. Ovo glasovanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu, kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki.

Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela europskih zemalja. UNESCO je prva agencija UN-a za čije su članstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

SAD, Kanada i Njemačka glasovale su protiv palestinskog članstva, dok su se Italija i Velika Britanija suzdržale. Gotovo sve arapske, afričke i latinsko-američke zemlje glasovale su za.

Bez izraelskog i posebno bez američkog doprinosa, koji puni gotovo četvrtinu blagajne, UNESCO-u će biti nemoguće ispuniti svoje zadaće, kazao je izraelski veleposlanik pri UNESCO-u Nimrod Barkan.

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon, priznaje UNESCO.


Izrael i SAD osudili ulazak Palestinaca u UNESCO

Izraelska vlada je ocijenila kako je ovdje riječ  o jednostranom palestinskom manevru koji ništa neće promijeniti na terenu ali udaljuje mogućnost mirovnog sporazuma.

Sjedinjene Države su objavile da će obustaviti uplate UNESCO-u nakon primanja Palestine u tu UN-ovu agenciju.

Trebali smo UNESCO-u uplatiti 60 milijuna dolara u studenom, ali nećemo, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Današnje glasovanje o primanju Palestinske samouprave u UNESCO preuranjeno je i kontraproduktivno u odnosu na cilj međunarodne zajednice o postizanju mira - potpunog, pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku, izjavio je ranije u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.