Boljkovac prevezen u zatvor u Remetincu

Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jadranka Mandušić odredila je jednomjesečni pritvor Josipu Boljkovcu (91). Bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog ministra unutarnjih poslova RH tereti se po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin iz 1945. U pritvoru ostaje zbog osobito teških okolnosti djela za koje je osumnjičen. Boljkovac je pred sutkinjom opovrgnuo sve optužbe. Nakon toga prevezen je u pritvor u Remetincu.

Boljkovac je uhićen rano jutros u Vukovoj Gorici. Oko 13 sati na Županijski sud doveden je u pratnji liječnika, a kretao se s pomoću štaka. Prije toga je obavljena pretraga Boljkovčeve obiteljske kuće. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrećicu materijala za daljnju istragu.

Kako je objavio MUP na svojim internetskim stranicama, Boljkovca se tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin jedinice Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese. Sumnjiči ga se da je kao šef Povjerenstva Ozne za kotar Karlovac, zapovjedio da se, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, uhiti veći broj civila. Po njegovoj zapovijedi, kažu u MUP-u, pripadnici 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a na lokaciji Vidanka-Curak ubili su 21 osobu. Njih sedam je identificirano.

Nobilo: Boljkovac star, bolestan i teško se kreće 

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako Boljkovac nije zapovijedao tim jedinicama pa i ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti. Dodao je da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom ZKP-u. Na upit o zdravstvenom stanju njegova 91-godišnjeg branjenika, kazao je da je Boljkovac star, bolestan i da se teško kreće s dvije štake te da je na lijekovima, zbog čega se čeka i medicinska dokumentacija. No, ustvrdio je da se Boljkovac dobro drži, iako je pomalo dementan te ponavlja stalno iste priče. Ovaj policijski spin nije usmjeren radi osuđujuće presude. Mislim da je to sramota. Bitka za HDZ je počela, kazao je Nobilo.

Manolić, Boljkovac i Bulat pod istragom

Inače, na ovom slučaju i istraživanju grobnica pokraj Bjelovara i Žumberka policija radi već godinama. Podsjetimo, uz Boljkovca, istraga se provodi i protiv tadašnjeg člana Ozne Josipa Manolića i partizanskog zapovjednika Rade Bulata.