Uhićenje Boljkovca: Zašto sada?

Vijest o uhićenju Josipa Boljkovca predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije željela komentirati jer je, kaže, riječ o slučaju za koji je mjerodavna policija i Državno odvjetništvo te da rad tih institucija treba podržati. Tek je naglasila da se u Hrvatskoj, u posljednih 20 godina, istražuju zločini koji ne zastarijevaju. To je ustavno određenje, a i kao država i kao vlada slijedimo rezoluciju Europskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunističkih zločina, kazala je.

Bivšeg predsjednika Stjepana Mesića vijest o Boljkovčevu uhićenju nije pretjerano iznenadila. Aktualni ministar unutarnjih poslova Karamarko u više je navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti, rekao je Mesić. Ovo uhićenje pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima, dodao je.

Za predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička veoma je važna činjenica da je riječ o ratnom zločinu poslje Drugog svjetskog rata jer je prvi put službena institucija - DORH, kao instrument hrvatske vlasti - kvalificirala ono što se događalo onda, dakle likvidacije, kao ratni zločin. Pitanje koje se provlači je tajming - zašto baš sada? Zato što su DORH i policija saslušali 160 svjedoka i završena je DNA analiza, koju su radili patolozi s klinike na Šalati iz koje se vidi da su to baš ti ljudi. Tako je DORH prikupio dovoljno čvrstih dokaza da ga uhiti, poručio je Čičak.

A vrijeme uhićenja u pitanje dovodi saborski zastupnik IDS-a Danir KajinU pitanju je manevar kojim si HDZ pokušava dignuti rejting. Međutim, da budem ciničan, ne mogu vjerovati da je jedan od osnivača HDZ-a bio i navodni ratni zločinac. Ne mogu vjerovati da se predsjednik Tuđman okružio navodnim partizanskim ratnim zločincima i da su mu baš ti partizanski ratni zločinci pomagali u stvaranju hrvatske države, istaknuo je Kajin. 

HSP smatra da se za zločine mora odgovarati i da je neke procese trebalo puno prije pokrenuti. Istaknuo je to na konferenciji za novinare predsjednik te stranke Daniel Srb. Na upit novinara je li Boljkovčevo uhićenje, kao i otvaranje istrage nad HDZ-om, tempirano upravo pred izbore, Srb je odgovorio da se u predizborno vrijeme uvijek donose odluke predizbornog karaktera i također se može postaviti pitanje je li sad trenutak za to.