Prvi hrvatski bijenale slikarstva

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu počeo je Prvi hrvatski bijenale slikarstva. Na manifestaciji će se predstaviti najzanimljivija umjetnička zbivanja na hrvatskoj slikarskoj sceni te ponuditi okvir za teorijsku refleksiju i revalorizaciju slikarske scene. Bijenale traje do 3. prosinca.

Jedan dio izložbenog prostora posvećen je najmlađoj generaciji slikara, od onih koji su tek završili Likovnu akademiju do tridesetogodišnjaka, a drugi radovima srednje i starije generacije.

Na natječaj za Prvi hrvatski bijenale slikarstva prijavilo se oko 370 umjetnika, a odabrano ih je 43, dok se na 21 poseban poziv Društva odazvalo 15 već etabliranih umjetnika.

Izlagat će Lovro Artuković, Gordana Bakić, Boris Bučan, Zlatko Keser, Željko Kipke, Željko Lapuh, Zoltan Novak, Đuro Seder, Zlatan Vrkljan te, među ostalima, Damir Babić, Jagor Bučan, Željka Cupek, Sebastijan Dračić, Fedor Fisher, Ivona Jurić, Koraljka Kovač, Mirna Kutleša, Lovro Lapuh, Ivan Latin, Davor Mezak, Pavle Pavlović, Tanja Ravlić Čelić, Anabel Zanze.

Kako bi se recentno hrvatsko slikarstvo stavilo u kontekst s inozemnom scenom, ove je godine pozvan Mark Gisbourne, ugledni britanski kustos s berlinskom adresom. On je za zagrebačku izložbu izabrao osamnaest najistaknutijih berlinskih slikara okupljenih na izložbi I am a Berliner.