Preminuo glazbenik Dinko Fio

Hrvatski glazbenik Dinko Fio preminuo je jučer u dobi od 87 godina, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.

Dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine, školovao se u Dubrovniku gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solo pjevanje.

Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve i dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb od 1961. do 1975.g., a od 1975. do 1980.g. i Ansambl "Lado".

Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji. Realizirao je velik broj snimki za radijske postaje i diskografska izdanja u Hrvaskoj i u inozemstvu.


Klape i tradicijska glazba Dalmacije

Od 1980. godine posvetio se radu s klapama. Bio je umjetnički voditelj klapa "Ošjak", "Kumpanija", "Nostalgija" i brojnih drugih, a znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Dinko Fio ostvario je i obiman skladateljski opus na temeljima tradicijske glazbe, a neke njegove pjesme toliko su povezane s tradicijom da ih se često smatra izvornim napjevima. Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima, a dobitnik je i Nagrade festivala dalmatinskih klapa Omiš za životno djelo (1998.), Nagrade Hrvatskog društva skladatelja "Franjo Ksaver Kuhač" za životno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).