'Prijavi diskriminaciju'

Prijavi diskriminaciju - naziv je kampanje kojoj je svrha pomoći osobama seksualnih i rodnih manjina u borbi protiv diskriminacije na radnome mjestu te podignuti svijest javnosti o neprihvatljivosti diskriminacije. Kampanja, započeta postavljanjem plakata u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, trajat će do 16. ovoga mjeseca, a dio je projekta koji Lezbijska grupa Kontra provodi sa Savezom samostalnih sindikata i uz potporu Europske komisije.

Zbog njihove seksualne orijentacije i spolnog identiteta izloženi su uznemiravanjima, vrijeđanjima i diskriminaciji, i u svakodnevnom životu i na radnome mjestu, upozorila je koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras.

Dosad je samo jedan slučaj diskriminacije na radnome mjestu završio na sudu, jer većina osoba diskriminiranih po spolnoj orijentaciji ne prijavljuje poslodavce zbog straha za radno mjesto i nepovjerenja u pravnu zaštitu. U tome bi trebao pomoći i sindikat, naglasila je Ana Milićević Pezelj (SSSH). Pozvala je LGBT osobe da se priključe sindikatu u što većem broju.

Edo Bulić iz udruge Iskorak pozvao je takve osobe da, unatoč strahu, prijave sve slučajeve diskriminacije na poslu te da prepoznaju sindikat kao instituciju koja štiti dostojanstvo LGBT osoba.