Najveća izložba Leonardovih djela

Londonska Nacionalna galerija predstavit će dosad najsveobuhvatniju izložbu velikog talijanskog renesansnog slikara Leonarda da Vincija, najvećeg genija renesanse, piše britanski Guardian.

Na izložbi Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan (Leonardo da Vinci: slikar s milanskog dvora), najcjelovitijoj dosad, bit će predstavljeno sedam umjetnikovih remekdjela te 50-ak crteža. Sedam slika je mnogo uzme li se u obzir da u svijetu postoji samo 15 dovršenih slika čije se autorstvo može pripisati Leonardu, te da je ih slikar u svome životu naslikao tek 20.

Organizirati bilo kakvu izložbu jednoga od najkompleksnijih umjetnika u povijesti iznimno je težak zadatak, s obzirom krhkost slika u kombinaciji s činjenicom da ih institucije u čijem su vlasništvu nevoljko puštaju iz zemlje.

Riječ je o slikama iz 20-godišnjeg razdoblja koje je Leonardo proveo u Milanu na dvoru svojega mecene, milanskog vojvode Ludovica Sforze, od 1482.-1499. Osim tih sedam slika, izložba obuhvaća i osmu Krist spasitelj svijeta koja se tek odnedavno pripisuje umjetniku. Unatoč malom broju slika, izložba uspješno prikazuje Leonardov razvojni put, od naglih prijelaza svjetla i sjene u Portretu glazbenika iz 80-ih godina 15. stoljeća, do nježnog vela prigušenih boja korištenih za stvaranje lica Krista spasitelja svijeta 20 godina kasnije.

Uz poznatu sliku Dama s hermelinom (1490.), među izloženim djelima su La belle ferronniere (1490.-1496.), slika poznata i kao Portret nepoznate žene posuđena iz pariškog Louvrea, Madonna Litta (1490.) iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu te Sveti Jeronim (1480.) iz vatikanske Pinacotece. Nadalje, tu su dvije verzije Bogorodice na stijeni - jedna iz Nacionalne galerije te druga pristigla iz Louvrea.

Posljednji dio izložbe predstavlja reprodukciju u originalnoj veličini Leonardove Posljednje večere, posuđene iz Kraljevske akademije, upotpunjene pripremnim skicama za tu sliku.

Slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, matematičar i inženjer, Da Vinci (1452.-1519.) osim umjetnosti dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja i urbanistici.

Njegove slike Posljednja večera (1495.-97.) i Mona Lisa (1503.-06.) pripadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok više od 6000 njegovih sačuvanih zapisa odražava duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena. Da Vinci je prvi afirmirao sfumato tehniku, odnosno postizanje učinka magličastog vela vještim izbjegavanjem oštrih obrisa i graničnih linija.

Izložba je otvorena do 5. veljače 2012.