Predstavljena nova knjiga o Oksi Pollock

Autorice serijala avanturističkih knjiga za djecu o djevojčici tajanstvenih moći Oksi Pollock, Anne Plichota i Cendrine Wolf predstavile su u sklopu sajma knjiga Interliber u Zagrebu hrvatski prijevod drugog nastavka toga serijala Oksa Pollock Šuma izgubljenih.

Francuske knjižničarke i spisateljice za djecu Plichota i Wolf dosad su zajedno napisale ukupno tri dijela serijala kojemu je glavna junakinja djevojčica Oksa, a upravo pišu njegov četvrti dio, koji bi uskoro trebao izaći u Francuskoj.

Objavljena u hrvatskom prijevodu u izdanju Školske knjige, Oksa Pollock Šuma izgubljenih druga je po redu knjiga toga serijala. Prvi dio, Oksa Pollock Nevidljivi svijet, također objavljen u nakladi Školske knjige, na hrvatskom je izašao u lipnju ove godine, a dosad je preveden na 25 svjetskih jezika.

Autorice ukupno planiraju napisati šest dijelova plus jedan nulti tom, koji bi vremenski prethodio prvom dijelu i govorio o Oksinoj obitelji i porijeklu. Na zamisao o Oksi došle su, kažu, posve spontano. Imale smo potrebu stvoriti neku priču, nešto napisati, ali shvatile smo to i kao osobni izazov.

Govoreći o tome u kojoj ih je mjeri u pisanju inspirirao lik malog čarobnjaka Harryja Pottera iz pera britanske spisateljice J.K. Rowling, autorice su napomenule kako je taj serijal bio golem događaj u izdavaštvu, te da je otvorio vrata takvoj vrsti književnosti. Izdavači su otkrili da mladi vole tako velike i debele knjige. Mi smo iskoristile tu priliku

Prve su dvije knjige objavile u vlastitoj nakladi, nakon čega je počeo razgovor o njima na internetu. Ističu da svoj uspjeh u velikoj mjeri temelje na intenzivnoj komunikaciji s obožavateljima. Naime, nakon što su zbog financijske iscrpljenosti gotovo odlučile odustati od pisanja treće knjige, obožavatelji su na internetu pokrenuli akciju i uputili otvoreno pismo svim francuskim izdavačima. Uspjeh nije izostao i gotovo preko noći potpisale su ugovor s velikom izdavačkom kućom, a prodana su i prava za ekranizaciju prve knjige.