Trodimenzionalni Mali princ

Novo izdanje slavnog klasika za djecu i odrasle Malog princa, s cjelovitim tekstom koji prate pomične trodimenzionalne ilustracije oživljujući tako svu poetičnost Antoinea de Saint-Exuperyja, predstavljeno je danas na Interliberu.

Profesorica na katedri za francuski jezik Sveučilišta u Zagrebu Ingrid Šafranek ocijenila je kako novo izdanje daje novu dimenziju tekstu koji djeci čitaju već tete u vrtiću, ali ga na prvoj godini francuskog jezika s jednakim zanimanjem obrađuju i studenti.

Trodimenzionalno je izdanje vjerno izvorniku i bliže dječjoj književnosti te se u potpunosti uklapa u autorov opus koji je humanistički i topao te djecu uči toleranciji, poštenju i odgovornosti prema drugome. Šafranek je izdvojila didaktičku stranu knjige, koja je obvezna lektira u mnogim zemljama, jer ona, istaknula je, poučava, zabavlja i potiče kreativnost.

Mali princ knjiga je za sva vremena i za svakog je urednika rad na njoj velika čast i zadovoljstvo, istaknula je urednica Ivana Žderić. Sa stranicama koje se otvaraju, iskaču i okreću, dodaje,  ta poznata fantastična priča postaje još stvarnija.

Prevoditeljica Malog princa Maja Zorica drži kako je Saint-Exupery neobično zanimljiv autor, a njegova životna priča daje mogućnost romanesknog pripovijedanja o njemu.

Osim što je pisao bio je pilot i izumitelj, a nestao je 1944. kad se njegov zrakoplov srušio kod Korzike. I kad su ostaci njegova zrakoplova nedavno napokon i pronađeni, priča o njemu se nastavlja.

Mali princ napisan je 1943., preveden na više od 180 jezika i prodan u više od 80 milijuna primjeraka, čime se svrstava u jednu od najprodavanijih knjiga na svijetu.

Ta slojevita i simbolična knjiga, nadahnuta autorovom zrakoplovnom nesrećom nad Saharom, kroz istovremeno duhovitu i tužnu priču o dječaku koji je došao s nepoznatog asteroida, govori o prijateljstvu, ljubavi, smrti, nerazumijevanju, vjernosti, taštini i gluposti.

Novo izdanje sadrži originalne autorove ilustracije pretvorene u trodimenzionalne kako bi se to djelo približilo novom naraštaju mladih čitatelja. Već je objavljeno u 22 zemlje s nakladom od gotovo 400.000 primjeraka.