Sjećanje na žrtvu Vukovara

Konferencijom Zajednice povratnika Hrvatske 20 godina progonstva s vukovarskog područja u Vukovaru počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u sklopu kojega će se do 20. studenoga pod geslom Hrabri ljudi održati niz komemorativnih programa. 

Središnji je dio obilježavanja tradicionalno okupljanje sudionika 18. studenoga u dvorištu vukovarske bolnice te kolona sjećanja od bolnice do Memorijalnoga groblja. Kod spomenika na groblju vijence će položiti državna te izaslanstva svih hrvatskih županija.

Molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu predvodit će đakovački i osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, a misu zadušnicu na groblju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Obilježavanje stradanja branitelja i civila u Domovinskom ratu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju održat će se 19. studenoga. Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava 20. studenoga VII. novinarsko-književničkim susretom Grad - to ste vi te odavanjem počasti braniteljima i civilima stradalima u srpskom koncentracijskom logoru u krugu Veleprometa i na Ovčari.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kad su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu HV-a.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada poginulo 905, a među njima i 12 djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba, među kojima i 30 djece. Hrvatski državni sabor donio je 1999. Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara, javlja Hina.