UNESCO obustavio nove programe

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) privremeno je obustavila nove programe odgovarajući na odluku SAD-a da prekine financiranje tog tijela nakon što je UNESCO Palestincima dao puno članstvo.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova na općoj skupštini UNESCO-a u Parizu rekla je da je odluka donesena zbog manjka 65 milijuna dolara u proračunu agencije za 2011. nastalog zbog gubitka sredstava iz SAD-a.

UNESCO, koji, među ostalim, zadaćama promiče globalno obrazovanje i slobodu tiska, preispitat će svoje aktivnosti od sada do kraja prosinca. Tijekom tog razdoblja će biti zamrznuto preuzimanje novih obveza.

Glasnogovornik UNESCO-a rekao je da će prioritetni programi biti realizirani te da za sada nema planova otpuštanja u organizaciji.

UNESCO je upao u financijske teškoće u listopadu nakon što je Washington, koji osigurava 22% financijskih sredstava organizacije, zamrznuo doprinose zbog glasovanja o primanju Palestine u punopravno članstvo. Zakon SAD-a zabranjuje financiranje bilo koje UN-ove agencije koja da punopravno članstvo nekoj skupini koja nije međunarodno priznata kao država. 

Iduće godine izostanak financiranja iz SAD-a za UNESCO znači smanjenje sredstava od 143 milijuna dolara, rekla je Bokova. Agencija će morati odrediti prioritetne aktivnosti i dodatno smanjiti svoje operativne troškove, dodala je.