Ne opet!

Podizanje nervoze ovih dana oko iranskih mogućnosti da proizvedu nuklearno naružanje nevjerojatno podsjeća na ono oko oružja za masovno uništenje koje je navodno posjedovao Sadam Husein, neko vrijeme prijatelj, a onda neprijatelj zapada.

Malo je onih , barem ih u diplomaciji i vojsci ne bi smijelo biti, koji ne znaju za ratovanje Iraka i Irana od 1980. do 1988. Znano je tko je bio na čijoj strani i kako je sve završilo. Za većinu: tisuća mrtvih!

U međuvremenu smaknut je Sadam, Irak se preuređuje bez naznaka kada bi to veliko "pospremanje" države trebalo završiti, a stvari se u regiji dodatno kompliciraju! Naime od Homeinija do danas ostalo je trajnom nepoznanicom što smjera Teheran. Zna se da posjeduju nuklearna postrojenja, zna se da je Pakistanac Khan i tamo unovčio svoja znanja, ono što se nezna jest kako se riješiti straha od nepredvidivosti iranskih lidera.

Najgora solucija jest ona koju ima spremnu Izrael. Napadom uništiti mogućnosti da se strah pretvori u nuklearnu stvarnost. Kakve bi to posljedice imalo za i onako nestabilnu regiju ali i svijet, bolje ne predviđati. Smirivanju duhova, međutim, nisu doprinjeli ni istražitelji Agencije za atomsku energiju, znamo ih dobro iz uvertire za invaziju na Irak, oni u svom najnovijem izvješću sugeriraju da Iran tajno radi na tome da se domogne nuklearnog oružja! Dakle ne spominje se da je Iran ovladao tim procesom, a još manje koliko će im za to trebati vremena!

I bez toga mnogima je postalo hladno! Znači li to poziv za napad ili dodatno sabijanje redova u jačanju sankcija? Na sankcijama posebno inzistira Washington pozivajući međunarodnu zajednicu da uvede sankcije: embargo na uvoz nafte! To bi, tvrde, najbolje uvjerilo Teheran da odustane od nakane i postane nuklearna prijetnja!

Ali... uvijek postoji ali! Takva akcija bez Kine i Rusije nema učinka. Te dvije zemlje već su dale do znanja da ne dijele mišljenje SAD-a i da neće podržati takvu mjeru.

Kako ne bi bilo previše nagađanja oglasio se napokon i američki ministar obrane Leon Panetta. Vojni napad na Iran mogao bi imati neželjenih posljedica, kaže on i dodaje, Iran bi time svoje nuklearne težnje, samo odgodio za nekoliko godina!!!

Panetta upućuje na jače korištenje diplomacije i sankcije.

Bez obzira koje su ambicije administracije predsjednika Obame jedina im opcija ostaje ili prihvatiti Iran s nuklearnom tehnologijom ili pronaći način, ne vojni, da se postupno smanje teheranske ambicije.