Ankica Tomić pobijedila na VBZ-ovom natječaju

Roman "Naročito ljeti" Ankice Tomić, nostalgična autobiografska priča, pobijedio je na ovogodišnjem natječaju VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman u konkurenciji rekordnih 112 rukopisa poslanih na natječaj te izdavačke kuće, objavljeno je na Interliberu.

Žiri je odluku o pobjedniku objavio na konferenciji za novinare pod šifrom 'safe_from_harm188' ne želeći otkriti ime i prezime dobitnika kako bi ga objavili na druženju u povodu 10 godina nagrade i 20 godina VBZ-a. No kako je dobitnica bila među publikom i u trenutku objave nagrade počela primati čestitke, otkriven je njezin identitet.

Ankica Tomić rekla je kako joj dobitak nagrade djeluje nestvarno jer je "Naročito ljeti" njezin prvi roman, a dosad je napisala tek nekoliko kratkih priča.

To je autobiografski roman o mom djetinjstvu između 4,5 i devet godina, smješten na otok Brač, a osim što govori o osobnim stvarima iz mog života, pokriva neke političke trenutke i pop-kulturu tog razdoblja, rekla je 39-godišnja redaktorica, koja je donedavno radila u jednom tjedniku, a sada je u otkaznom roku.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, roman je nostalgično sjećanje na djetinjstvo koje autorica u prvom licu i iz sadašnjeg vremena opisuje uvjerljivo i suptilno, a povremeno i s dobroćudnom ironijom. Glavna junakinja govori o svakodnevnim zbivanjima u svom mikrosvijetu, vezanima uz starijeg brata, djecu iz susjedstva i odrasle, roman rekonstruira određeni svijet i određeno vrijeme, ali u prvom redu istražuje ljudsku intimu.

Među ovogodišnjim pristiglim rukopisima bilo je šarolikih žanrova, od ljubića, krimića i povijesnih romana do neobičnih mješavina vampirsko-vilinske-mitološko-folklorne tematike, a o pobjedniku su odlučivale nijanse, rekao je Strahimir Primorac, uz kojega su u žiriju bili Mile Stojić, Zoran Ferić, Julijana Matanović i Vladimir Arsenijević.