Konferencija o očuvanju kulturne baštine

Međunarodna konferencija o kulturnoj baštini, na kojoj se razmatraju mogućnosti zaštite starih gradskih jezgri, počela je danas u Trogiru, a sudjeluje oko 140 domaćih i inozemnih predstavnika iz gradova koji žele očuvati svoje kulturno-povijesno naslijeđe.

Raspravljalo se o modelu očuvanja kulturne baštine i starih gradskih jezgri, a istaknuta je potreba jačeg međusobnog povezivanja gradova koji posjeduju kulturnu baštinu, izvjestio je pročelnik Odjela za turizam i gospodarstvo Grada Trogira Frane Žižak.

Istaknuo je kako je ovo prva takva konferencija, a tijekom iduće godine planirana su još tri konferencije u gradovima s kojima Trogir ima potpisan ugovor u partnerstvu i suradnji - Pragu, Budimpešti i Hrkanju.

Naglašeno je kako je Grad Trogir prvi u Europi pokrenuo projekt suradnje i prijateljstva sa sličnim gradovima u većem obujmu nego što su to uobičajeni ugovori o prijateljstvu i suradnji, te je nositelj ovog projekta.

Sljedeće godine planiramo Europskoj uniji predložiti utemeljenje udruge koja bi obuhvaćala 50-ak europskih gradova koji imaju stare gradske jezgre, čije bi očuvanje bilo potpomognuto fondovima EU-a, rekao je Žižak, prenosi Hina.