Obogaćena zbirka Moderne galerije

S više od 50 vrhunskih djela hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća obogaćena je zbirka zagrebačke Moderne galerije. Otkupom ili donacijama autora, postale su zajednička umjetnička baština našega vremena.

Najvažnije djelo na izložbi, jedan od antologijskih portreta Vlaha Bukovca, "Portret Duje Karamana" u Modernu je galeriju stigao iz poznate splitske obitelji. Posljednji vlasnik slike, Ilko Karaman, u oporuci je zavještao i obvezao svoju suprugu da poslije njegove smrti sliku ponudi na otkup Modernoj galeriji. Ali za vrlo prihvatljivu cijenu.

Svoj su stalni dom našla i dva Šulentićeva portreta dr. Pelza, još vrednija jer je onaj napoznatiji u beogradskom Narodnom muzeju već desetljećima nedostupan. Tridesetak je autora, 50-ak djela i isto toliko priča postalo dio najbogatije nacionalne zbirke umjetnosti 19. i 20. stoljeća.

Čak 22 slike darovao je akademik Zlatko Keser, a jedini portret Dore Pejačević, onaj Maksimilijana Vanke, stigao je ljetos, darovnicom njezina sina Theodora Limbea, u čijoj je zbirci pronađen prije 13 godina.