Kamensko: Bajić čeka policiju

Stotinjak bivših radnica Kamenskog, članova Zelene akcije i Prava na grad prosvjedovalo je ispred Državnog odvjetništva u Zagrebu. Skup su nazvali Što se čeka? Predstavnike prosvjednika primili su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Kazali su im kako postupaju po kaznenoj prijavi podnesenoj zbog uništavanja tvrtke Kamensko, a da u vezi slučaja Dalta čekaju na policijski izvještaj.

Radnice su još 15. prosinca prošle godine predale DORH-u kaznenu prijavu protiv uprave i nadzornih odbora te velikih dioničara Kamenskog kako bi razotkrili sustavno uništavanje tvornice radi mešetarenja vrijednim nekretninama.

Miroslav Kutle već se neko vrijeme spominje kao osoba koja stoji iza slučaja Kamensko. Antun Crlenjak, posljednji predsjednik Uprave Kamenskog, i Kutle uhićeni su zajedno u aferi Grupo. Kutlu su radnice znale viđati u tvornici prije njezine propasti, a nakon odlaska tadašnje predsjednice uprave Anke Gregorić. Dolazio je u društvu predsjednika Nadzornog odbora Željka Vidakovića.

Prema neslužbenim informacijama, Crlenjak je organizirao cijelu akciju preuzimanja Kamenskog, ali novac za operaciju navodno je došao iz drugog izvora. Izgleda da je jedan dio novca za preuzimanje Kamenskog došao od Ninoslava Pavića, koji je od tih ljudi kupio tvrtku fiktivne vrijednosti, a s druge strane izgleda da je Ninoslav Pavić novac za kupnju Dalte pribavio tako što je Ivici Todoriću prodao tvrtku također sumnjive vrijednosti, smatra Nikola Bajto, novinar Novog lista.

Smatra da je sada na policiji da procijeni je li se u ovim transakcijama prao novac ili utajio porez, ali i podsjeća na vrlo sumnjive okolnosti kupnje tvrtke M-start, koju je Todorić kupio od Pavića za 43 milijuna kuna.