"Suvremena kazališna i filmska scena"

Izložba Suvremena kazališna i filmska scena ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, koja se večeras otvara u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, predstavit će ostvarenja kostimografa, scenografa i oblikovatelja svjetla nastala u razdoblju od 2009. do 2011. godine.

Na izložbi koju karakterizira autorski pristup pojedinim predstavama predstavit će se 13 kostimografa, tri scenografa i jedan oblikovatelj svjetla u izboru Umjetničkog savjeta Sekcije, a njihova će djela biti predstavljena u obliku skica, fotografija, kostima i maketa.

Premda samom izložbom dominiraju kostimografski izlošci, to ne znači da i u domeni scenografije nema iznimnih ostvarenja, istaknula je u predgovoru izložbenog kataloga ravnateljica Drame zagrebačkog HNK Sanja Ivić.

Kostimima se velika pozornost posvećuje na scenama nacionalnih ili gradskih kazališta, ali i na manjim pozornicama dječjih i regionalnih teatara, ističe Sanja Ivić u katalogu, dodajući da su visoki estetski kriteriji u tom dijelu kazališne produkcija nastavak tradicije ozbiljnog rada u svim kazalištima.

Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost jedna je od najstarijih i najbrojnijih ULUPUH-ovih sekcija, koja danas broji ukupno 103 člana. Isprva se Sekcija orijentirala na dva segmenta primijenjene umjetnosti, scenografiju i kostimografiju, a tijekom godina svoje je redove popunila i istaknutim majstorima krojačima, majstorima perika i maske, dizajnerima svjetla te rekviziterima.

Autorski postav izložbe, koja je otvorena do 24. studenoga, potpisuje Mario Beusan, a oblikovanje svjetla članovi Sekcije.