Kostrići - najtužnije selo u Hrvatskoj

Pokolj u Kostrićima 15. studenoga 1991. ratni je zločin koji su počinile velikosrpske postrojbe za vrijeme Domovinskog rata. U ovom zločinu ubijeno je svih 16 stanovnika sela, Hrvata. Među njima bila su i djeca, jedno od dvije i jedno od četiri godine. Selo, koje je u vrijeme zločina bilo pod okupacijom pobunjenih Srba, na kraju je spaljeno. Do danas identificirano je samo sedam žrtava.

Još u studenome 1991. hrvatsko je pravosuđe na temelju kriminalističke istrage PU sisačko-moslavačke utvrdilo da su dvojica pripadnika specijalnih postojba milicije pobunjenih Srba, s područja Dvora, počinili taj ratni zločin. Ista postrojba pobila zarobljene hrvatske civile i policajce sredinom listopada 1991. godine kod Volinje. Također se dovode u vezu sa smaknućem ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice 1. rujna 1991. godine.

U Kostrićima je 18. svibnja 2011. otkriveno spomen-oblježje masovne grobnice. Riječ je o 16. spomen-obilježju masovne grobnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Do danas ovaj zločin nije procesuiran, ni sva tijela pronađena.