Grad koji šarmira

Knjiga posvećena Požegi, Grad koji šarmira, Helene Sablić-Tomić i autora fotografija Davora Šarića predstavljena je u riječkoj gradskoj vijećnici.

Na predstavljanju knjige, koje je organizirao riječki ogranak Društva hrvatskih književnika u suradnji sa slavonsko- baranjsko-srijemskim ogrankom, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko rekao je kako je riječ o neobičnoj knjizi koja može biti fotomonografija, esej ili putopis. Na taj način, dodao je, mogu biti prikazani i detalji koje stanovnici nekoga grada u svakodnevnu životu više i ne primjećuju.

Govoreći o Požegi, kazao je da je taj grad još od rimskog doba središte Požeške kotline, poznate i kao Vallis aurea ili Zlatna dolina. Požega je danas županijsko upravno sjedište te vjersko i kulturno središte.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zanimljivim je ocijenio pristup gradu osobe koja dolazi iz drugoga grada, dodavši kako iz vlastita iskustva očekuje da o gradu najviše razmišljaju njegovi stanovnici. Primjer te knjige upućuje na drukčija, zanimljiva gledišta, istaknuo je, prenosi Hina.