Dodijeljene "Nagrade Luka Ritz"

U povodu Međunarodnog dana tolerancije Nagrada Luka Ritz - nasilje nije hrabrost dodijeljena je na prigodnoj svečanosti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Dobili su je učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića Dominik Bartolović i učenik Osnovne škole Dugave Stjepan Mrganić.

Na svečanosti su bili i roditelji preminulog Luke Ritza, žrtve nasilja među mladima, Suzana i Reno, koji su čestitali dobitnicima, a u znak sjećanja pročitana je i Lukina pjesma Sreća.

U obrazloženju odluke navodi se da je Dominik Bartolović, unatoč krajnje nepovoljnim životnim i socijalnim uvjetima, pokazao iznimnu snagu, zrelost i odgovornost i, otkako je postao punoljetan, skrbnik je svojoj mlađoj polusestri. Nastojeći sebi i polusestri osigurati bolje životne uvjete, honorarno radi kao trener u klubu Trenk. Sva stečena znanja i vještine prenosi na osobe različitih uzrasta, uz jasnu poruku da se maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću, stoji, uz ostalo, u obrazloženju.

Stjepan Mrganić jedan je od najboljih, najaktivnijih i najdarovitijih učenika svoje škole u mnogobrojnim projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima. Pokazao je iznimnu socijalnu osjetljivost i osviještenost, istinoljubivost, osjećajnost i susretljivost, a pojedine je projekte i sam osmislio i realizirao.

Dvojica učenika dobila su, uz priznanje, i jednogodišnje stipendije.

Maturant Grafičke škole Luka Ritz 1. lipnja 2008., vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, pokraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je 12. lipnja 2008.