Koncert na Trgu bana Jelačića

Međunarodni dan tolerancije i Međunarodni dan srednjoškolaca drugu godinu zaredom obilježit će se u Zagrebu koncertom na Trgu bana Jelačića. Cilj je podizanje svijesti mladih i građana o važnosti tolerancije i zajedništva u svakidašnjem životu.

Na glazbenoj manifestaciji na trgu od 16 do 22 sata nastupit će učenici zagrebačkih srednjih škola (rock bendovi, punk bandovi, galzbene i plesne skupine), ali i već afirmirani rock bendovi Adastra i Otkazani let.

U organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Vijeća učenika Grada Zagreba i Društva za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti, oko dvije tisuće učenika, 18 srednjoškolskih bendova i četiri plesne skupine svojim nastupom poslat će poruke tolerancije, mira i suosjećanja te senzibilizirati javnost za problem nasilja u društvu, rekla je Božica Šimleša, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje.

Učeničkog nasilja ima manje nego prethodnih godina, ali je ono brutalnije i nemilosrdnije, upozorila je. Dodala je kako se ovakvim glazbeno-edukativnim manifestacijama žele poslati poruke mladima o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena uz glazbu, ples i druženje s vršnjacima.

Međunarodni dan tolerancije i ove će godine biti prilika za prisjećanje na tragično preminulog učenika Grafičke škole Luku Ritza, ali i sve druge žrtve nasilja, ne samo u Zagrebu nego u cijeloj Hrvatskoj, rekla je Šimleša. Dodala je da će se sutra u zagrebačkoj Gradskoj skupštini po jednom učeniku osnovne i srednje škole dodijeliti nagrade za promicanje tolerancije.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se diljem Europe u spomen na praške srednjoškolsce i studente koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenoga 1939., strijeljani bez suđenja.