Posmrtno odlikovan Jean Michel Nicollier

U povodu 20. godišnjice 142 drniške brigade HV-a predsjednik Ivo Josipović odlikovao je njezine istaknute pripadnike i zahvalio svima na sudjelovanju u obrani i oslobođenju Hrvatske, a posmrtno je dodijelio odlikovanje francuskom državljaninu Jeanu Michelu Nicollieru, dragovoljcu Domovinskog rata poginulom u obrani Vukovara. Odlikovanje je primila njegova majka.

Ja sam duboko dirnuta.. Možda je simbolično ovo što ću sada reći, ali mislim da je Jean Michel umro smiren i među svojim prijateljima i da je to ono što je on želio, rekla je Lyliane Fournier, majka ubijenog Jean-Michela Nicoliera.


Iznimna hrabrost i herojstvo

Na početku Domovinskog rata u srpnju 1991. godine Nicollier sam je vlakom stigao u Zagreb te se priključio kao dragovoljac Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu oko Karlovca, da bi u rujnu sa zadnjim dragovoljcima stigao u Vukovar i borio se na Sajmištu.

Početkom mjeseca studenog biva ranjen i prebačen je u bolnicu u Vukovaru gdje je dočekao kraj herojske obrane grada Vukovara. Zadnji dan svog života 20. studenog 1991. godine, nekoliko sati prije smrti, on je prekrasnim svjedočanstvom posvjedočio svoju ljubav prema svim ljudima i Hrvatskoj u intervjuu koji je dao novinarki Agnes Vahramian, ratnoj izvjestiteljici francuskih medija 1991. godine.