Izložba - Tizian, Tintoreto i Veronese ...

Izložba "Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse", koja je prvi put na jednom mjestu okupila antologijska djela velikih majstora renesanse sakupljena iz crkvenih i samostanskih riznica diljem Hrvatske, ponajviše s jadranske obale, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.

Izloženo je četrdesetak slika na platnu i drvu, nastalih između 1450. i 1590. godine, a među njima se ističu remek djela najznačajnijih talijanskih slikara 15. i 16. stoljeća, Tiziana, Tintoretta, Bellinija, Carpaccia, Veronesea i drugih. Ta su djela bila napravljena za hrvatske naručitelje, biskupe i opate, plemiće, pomorske trgovce i humanistički obrazovane pojedince, u doba dok još nisu bili tako slavni kao danas.

Autor izložbe, akademik Radoslav Tomić rekao je kako je zbog složenosti izvedbe i sakupljanja te izuzetno krhke građe ova izložba povlastica rijetkih, jedne generacije koja neće morati obilaziti otoke kako bi vidjeli što se događalo u tom razdoblju.

Osim što se željelo na tematskoj i stilskoj razini predstaviti sve ono što su Hrvatskoj ostavili velikani talijanskog renesansnog slikarstva, cilj izložbe bio je uspostaviti vrijednosni kriterij o tome što se čuva u hrvatskim crkvama i zbirkama iz tog razdoblja, naglasio je Tomić.

Osim iz crkava, samostana, galerija, muzeja i privatnih zbirki, slike za izložbu posuđene su iz Stossmayerove galerije HAZU.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja, a kustosica je Marina Viculin.