Stvara se Euroazijska unija

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan usuglasili su Deklaraciju o stvaranju Euroazijske ekonomske unije do 2015. godine. To je bio prijedlog ruskoga premijera Vladimira Putina, zagovornika integracije zemalja proizašlih iz bivšega Sovjetskog Saveza.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegovi kolege Aleksandar Lukašenko iz Bjelorusije i Nursultan Nazarbajev iz Kazahstana potpisali su u Moskvi Deklaraciju o euroazijskoj ekonomskoj integraciji.

Učinili smo veliki korak prema stvaranju Euroazijske ekonomske unije. Bez dvojbe, to će biti odlučujuće za budućnost naših zemalja, rekao je Medvedev na svečanosti u Moskvi.

Ujedinjeni ekonomski prostor triju država, koje su već stvorile Carinsku uniju 2009., trebao bi biti otvoren 1. siječnja 2012. Euroazijska ekonomska unija trebala bi biti stvorena do 2015.

Rusija je često pokušavala jačati integraciju bivših sovjetskih republika od raspada SSSR-a 1991., a Putin se nije odrekao ambicija da obnovi veze između tih zemalja. Putin je 2005. raspad SSSR-a nazvao najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća. U četvrtak je rekao da je SSSR bio velika Rusija.