Noć kazališta u gotovo 30 hrvatskih gradova

Noć kazališta, jednodnevna manifestacija kojom se hrvatska kazališta približavaju ljubiteljima kazališne umjetnosti predstavljajući im različite aspekte svoga djelovanja, održava se večeras u gotovo trideset hrvatskih gradova, a u projektu sudjeluje još šest zemalja.

Osim predstava, za koje su ulaznice najvećim dijelom povoljnije nego inače ili su besplatne, kazališta će organizirati razgovore s umjetnicima, obilaske prostora iza scene, radionice, performanse, čitanja dramskih tekstova i domjenke.

Ovogodišnja Noć kazališta održat će se na 70 različitih mjesta, gdje će se izvesti 119 predstava i četrdesetak pratećih programa. Sudjelovat će 27 gradova: Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Grubišno Polje, Jastrebarsko, Karlovac, Križevci, Kutina, Osijek, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Zadar i Zagreb. Manifestaciji su se ove godine pridružile još Austrija, BiH, Crna Gora, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Samo u Zagrebu u projekt se uključilo dvadesetak kazališta i institucija, a najviše ih je u Dječjem kazalištu Dubrava, koje je pokrenulo Noć kazališta prije četiri godine. Njihov program podijeljen je prema dobnim skupinama, za djecu će se izvesti, među ostalim, predstave Plesna haljina žutog maslačka i Tata lav i njegova sretna djeca, za mlade predstava Mrzim, mrzim, sad mrzim, a za odrasle Palomitas i Protuotrov Montažstroja.

Histrioni će izvesti Hrvatsku Antigonu, kazalište Gavella Ledu i Cicibelu, Kazališe KNAP Amatere, Teatar ITD Lijepu našu, ZKM predstavu Čovjek koji je spasio Europu, a Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život Molierova Škrtca.

Zagrebački HNK premijerno će izvesti operu Hamlet, a prigodni programi će se odvijati i u Teatru Exit, Zagrebačkom plesnom centru i Comedy Clubu Studio smijeha. Od dječjih predstava u Zagrebu će igrati Vis životinje (Kazalište Trešnja), Crvene cipelice (Žar ptica), Priča o oblaku i Kraljevna na zrnu graška (Mala scena), Priča o konju (ZKL)...

Osječki HNK ugostit će Narodno pozorište iz Subotice s predstavom Simptomi, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula predstavu Furbaćona, riječki HNK predstavu Crnac, a dubrovačko Gradsko kazalište Marina Držića Kidaj od svoje žene.

HNK u Splitu sudjeluje, među ostalim, s koncertom Lisztova večer, u šibenskom HNK izvest će se Kontrakcije, u varaždinskom HNK predstava Vjerodostojni doživljaji s psima i Komedija o loncu, a u zadarskom HNK Velike diktatorice.

Održat će se promocije knjiga, lutkarske igraonice, izložbe fotografija i povijesnih kazališnih plakata, degustacije vina i hrane, izložbe o nakitu u funkciji kazališta, rock-koncerti, čitanja pjesama te prodaja kazališnih suvenira.