Papa završio posjet Africi

Papa Benedikt XVI. održao je misu na Stadionu prijateljstva u Cotonouu, u Beninu, gdje je pozvao Afrikance da se ne klanjaju idolima vlasti i novca, nego da se pobrinu za one na rubu društva.

Htio bih se s ljubavlju obratiti svim osobama koje trpe, bolesnima, onima koji su pogođeni sidom i drugim bolestima, svim onima na koje je društvo zaboravilo - budite hrabri. Papa vam je blizu u mislima i u molitvi, rekao je Sveti Otac.

Slavio je misu pred 50.000 vjernika i 200 afričkih biskupa, na blagdan Krista Kralja, a zatim je biskupima predao zaključke sinode o Africi održane 2009. godine pod njegovim predsjedanjem. Riječ je o apostolskoj ekshortaciji Africae Munus u kojoj su navedene smjernice djelovanja Katoličke ckrve u Africi u sljedećim desetljećima.


Papa: "Korupcija se mora iskorijeniti"

U dokumentu Africae Munus Papa je poručio afričkim čelnicima da moraju iskorijeniti korupciju i da je pravda temelj mira i razvoja. Rekao im je da afrička prirodna bogatstva moraju iskorištavati na dobrobit svojih stanovnika i da je potrebno njegovati dobre odnose s islamom i tradicionalnim religijama bez kompromitiranja vlastita identiteta. U odlomku koji se bavi sidom, Papa je izbjegao izravno progovoriti o upotrebi kondoma u borbi protiv epidemije side. Rekao je da je ta bolest prije svega etički problem i pozvao na promjenu ponašanja.

Papa je naglasio da je Benin izabrao kao jedino mjesto za predstavljanje dokumenta jer je ta bivša francuska kolonija po mnogo čemu primjer Africi. Jedna je od rijetkih zemalja s uspješnom tranzicijom u demokraciju i za razliku od nekih susjednih zemalja primjer je mirnog suživota katolika, muslimana i pripadnika tradicionalnih vjera.