Dvadeset godina od zločina na Ovčari

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice obilježena je 20. obljetnica od najvećeg zločina u Domovinskom ratu - ubojstva 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila. Oni su odvedeni iz vukovarske bolnice 19. studenog 1991. godine, a pogubljeni na današnji dan 1991. godine na Ovčari, farmi desetak kilometara udaljenoj od Vukovara.

Prema podacima vukovarske bolnice, iz te zdravstvene ustanove 19. studenog, dan nakon što je 18. studenog slomljena obrana grada, odvedena je najmanje 261 osoba. Posmrtni ostaci 200 osoba ekshumirani su na Ovčari, dok se za preostalima još uvijek traga.

Tijekom komemorativne svečanosti Niste vi sami, mi smo s vama, održane u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, pročitana su imena svih 200 žrtava, a zatim je molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova.

Na skupu su bili i sudionici 4. mimohoda Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga koji su u hodnji prošli od spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare.

Velepromet: 20. godišnjica stradanja

Obilježavanje 20. obljetnice stradanja na Ovčari upriličena je u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji se ove godine obilježava pod geslom Hrabri ljudi. Tijekom dopodneva obilježena je i 20. obljetnica stradanja Vukovaraca na Veleprometu te održani VII. novinarsko-književnički susret Grad-to ste vi u spomen na ratnog novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Je li tragedija mogla biti manja?

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završilo je navečer svetom misom za žrtve Ovčare koju je u crkvi Kraljice mučenika u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmištu služio tamošnji župnik velečasni Mato Martinković.