Još četiri banke pod nadzorom HNB-a

Splitska Credo banka prva je banka kod nas koja je od početka krize završila u bankrotu. Naime Hrvatska narodna banka na izvanrednoj sjednici Savjeta oduzela je dozvolu za rad Credo banci, a istodobno je pokrenuta i njezina likvidacija. Riječ je o banci koja je osnovana 1993. godine i čini samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva. S obzirom na veličinu Credo banke, ne očekuje se da će njezin bankrot imati važnije posljedice za bankarski sustav.

Međutim viceguverner HNB-a Davor Holjevac za Dnevnik 3 otkriva kako su pod pojačanim nadzorom središnje banke još četri hrvatske banke, među kojima su Varaždinska i Karlovačka banka. Ipak Holjevac ističe kako razloga za paniku nema jer, kako kaže, ako je nešto u hrvatskoj stabilno, onda je to bankarski sustav.

Bankrotom Credo banke preko noći je tisuću pravnih osoba ostalo bez obrtnih sredstava i pitanje je hoće li ikada vidjeti svoj novac. Na ulici je ostalo stotinjak zaposlenih. Za sada samo mali štediše mogu mirno spavati.

Depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna i, kako u svojem priopćenju ističe HNB, osigurani su kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici s njima će moći nesmetano raspolagati. U HNB-u napominju da će isplata štednje početi već za nekoliko dana.

U listopadu 2008. godine, kada je počela kriza, država je podignula prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna, što znači da će biti na gubitku oni koji imaju štednju veću od 400.000 kuna.

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom. Izvanredni nadzor HNB-a još je u svibnju utvrdio da je uprava u izvješćima prikazivala stanje bolje nego što je bilo.