Novi hram moderne umjetnosti u Londonu

Poznati britanski kolekcionar i vlasnik galerija Richard Green otvorio je najnoviju, treću po redu londonsku galeriju u New Bond Streetu, odmah uz poznatu aukcijsku kuću Sotheby's.

To je prva galerija izgrađena baš za tu namjenu u toj ulici u posljednjih stotinu godina i najiščekivaniji kulturni događaj u Londonu. Djelo je britanskog arhitekta Georgea Saumareza Smitha.

Iako povijesnog eksterijera, savršeno je uklopljena u ulicu bogate umjetničke povijesti i najskupljih nekretnina u svijetu. Riječ je, naime, o hramu moderne umjetnosti s čak sedam javnih i privatnih galerija koje se prostiru na oko 600 prostornih metara na šest katova.

Cijeli koncept odaje dojam snažne Greenove vjere u budućnost moderne umjetnostiu te Mayfaira kao središta međunarodnog tržišta umjetnina.

Nova galerija zaokružuje mrežu nejgovih londonskih galerija, od kojih se prva nalazi u istoj ulici na broju 147 - odnosno, točno preko puta, a druga u ulici Dover Street.

Kolekcija Green danas u svojem fundusu ima oko 750 umjetnina procijenjene vrijednosti od preko 100 milijuna funta i po prihodima je na drugome mjestu iza Sotheby'sa među britanskim trgovcima umjetnina i antikvitetima.

Inauguracijska izložba posvećena je jednom od omiljenih Greenovih umjetnika Laurenceu Stephenu Lowryju (1887.-1976.).