Zašto su heroji proglašeni urotnicima?

Ni nakon objave transkripata razgovora državnog vrha i vukovarskih branitelja o teškim okolnostima obrane Vukovara, niti Jadranka Kosor ni Zoran Milanović ne žele govoriti o tome hoće li sedmi saziv Sabora, kad već nije proteklih šest, nakon dvadeset godina ukinuti skandalozne zaključke tzv. Manolićeve komisije.

Komisija je nakon pada Vukovara, prema nalogu državnog vrha, simbole otpora opkoljenoga grada, Sinišu Glavaševića, Milu Dedakovića-Jastreba, Branka Borkovića - Mladog Jastreba, Marina Vidića Bilog, Nikolu i Ljiljanu Toth - optužila za rušenje ustavnog poretka i poslala u zatvor.

"O Vukovaru mogu govoriti samo branitelji!" - video

Komisija u čijem su sastavu uz predsjednika Josipa Manolića bili Milan Ramljak, Gojko Šušak, Ivan Vekić, Željko Olujić, Josip Perković, Zdravko Mustać i Stjepan Herceg, teretila ih je da su pismom u kojem vlast optužuju za izdaju Vukovara sijali paniku u javnosti te da iza toga stoji zloglasni KOS. Manolić smatra kako nitko pametan ne bi dopustio da se u momentu kada se grčevito brani jedan određen prostor - objavljuju pamfleti.

Ivan Vekić, iako je prije dvadest godina dignuo ruku za optužnicu - sada priznaje kako je ona bila teška. Oni nisu rušitelji ustavnog poretka, taj zaključak ne stoji, ali trebate imati na umu da su ono pisali dok je gorjela cijela Hrvatska, kazao je. Željko Olujić, koji je 1991. bio državni odvjetnik, izjavio je da vukovarske branitelje za izdaju optužuju oni koji su zapovijedali obranom - a u isto vrijeme nisu dali civilima da napuste grad.

Nikola Toth tvrdi da je komisija osnovana kako bi vlast oprala vlastitu savjest zbog toga što nije pomogla Vukovaru. Zbog vukovarske patnje i tragedije, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković neće odustati dok Sabor ne poništi zaključke komisije. Važnim smatra i da se svima njima institucije sustava ispričaju.