Tko je unovčio čekove iz dijaspore?

Tko je unovčio čekove australskih iseljenika koje su oni početkom 90-ih godina prošloga stoljeća namijenjili obrani Hrvatske? Bivši predsjednik Stjepan Mesić odlučio je odgovoriti na prozivke, tvrdi da je kao tadašnji HDZ-ovac sprječavao torbarenje. Iseljenici pak traže istragu i odgovore gdje je završio njihov novac. 

Kako je otišao ček za hrvatski fond i obnovu Hrvatske, to treba pitati onoga tko je procesuirao taj ček. Drugi ček od 30.000 australskih dolara bio je za bolnicu u Gospiću. Taj ček ja nisam donio, on se zagubio u gužvi koja je bila na ispraćaju. Treći poslani ček od, mislim, 50.000 australskih dolara za obnovu sabornice,  predao sam Žarku Domljanu, rekao je Mesić za Dnevnik 3.

Australska Hrvatica Ina Vukić, tajnica HDZ-a za Australiju iz 90-ih godina, potvrđuje autentičnost snimke. Nisam sjedila ni, što se kaže, 5 minuta kad je predano, blizu, pa smo sjedili za istim stolom, ističe Vukić. 

Posjeduje golemu dokumentaciju i sprema se objaviti je. O jednom čeku od 50.000 dolara počela sam voditi brigu još početkom '93. kad mi je javljeno da ček nije stigao u banku u Villachu gdje je bio hrvatski nacionalni fond, ispričala je Ina Vukić.

Mesić pak tvrdi kako je bio poslan upozoriti australske Hrvate da ne smiju nikom davati novac u torbe. Ja sam bio predsjednik izvršnog odbora HDZ-a, bio sam u posjetu Australiji da bih spriječio torbarenje. Ne prozivaju mene australski Hrvati. Mene prozivaju Večernjakovi Hrvati, tvrdi bivši predsjednik.
U Večernjem listu, koji je priču objavio, odgovaraju - ratno profiterstvo više nije u zastari. Tako da se eventualno može postupati i po dokumentaciji koju ima gospođa Vukić. Prije toga bi ipak Državno odvjetništvo trebalo pokazati volju i interes da tu dokumentaciju uzme, pročešlja i da onda vide ima li tu elemenata ratnog profiterstva ili ne, rekao je novinar Večernjeg lista Zvonimir Despot.

A kamo je nestalo 150.000 dolara australskih iseljenika darovanih Hrvatskoj, donatori sve ove godine žele saznati.