Dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetna umjetnička ostvarenja u 2011. godini.

Nagrade za životno djelo ove su godine dodijeljene dramskom prvaku Zlatku Crnkoviću i opernoj umjetnici Nadi Puttar-Gold.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava Tetara &TD "Mrzim istinu" Olivera Frljića, koji ju je i režirao.

Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu u kojemu su ove godine bili Špiro Guberina, Nina Kleflin-Torre, Božidar Koščak, Tomislav Kurelec i Bojana Radović, proglasio je Dražena Ferenčinu za predstavu Kazališta lutaka Zadar "Michelangelo Buonarroti".

Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Jelena Miholjević za ulogu Kate u predstavi ansambla 62. dubrovačkih ljetnih igara "Kate Kapuralica", dok je Goran Grgić dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje Grge u predstavi "Amateri" kazališta KNAP. 

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu "Veli Jože" zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja.

Žiri za operu, u kojemu su ove godine bili Višnja Mažuran, Jana Haluza i Martina Tomčić Moskaljov najuspješnijom operom u cjelini proglasio je operu "Parsifal" zagrebačkog HNK u režiji Kurta Josefa Schildknechta, pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, koji je ujedno dobio i nagradu za najboljeg dirigenta.

Žiri za balet, u kojemu su bili Sonja Kastl, Norman Dixon i Bruna Reić Ščepanović najboljom baletnom predstavom u cjelini proglasio jebalet "Air" zagrebačkog HNK u koreografiji i izvedbi Martina Muellera.