Kreativnošću do boljega školskog sustava

"Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba", kaže izreka. Je li uistinu tako? Učenici - glumci pod redateljskom palicom Marija Kovača u kazališnoj predstavi "Od kolijevke pa do groba" propituju kako žive današnji srednjoškolci.

Više od pedeset posto učenika srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji osjeća se iscrpljeno, no ipak više od 80 posto njih očekuje da će uspjeti u onome što im je najbitnije. Podaci su to iz analize "Kako si", koju je proveo Institut za društvena istraživanja, a učenici kazališne radionice Malik, pod vodstvom redatelja, uprizorili na sceni riječkoga HKD-a.

"Od kolijevke pa do groba" predstava je o srednjoškolskom sustavu preopterećenom nastavnim programima. Pružila je priliku mladim glumcima da sami otkriju probleme s kojima su suočeni.

Autor projekta Mario Kovač u predstavi se koristio dostupnom literaturom i vrijedećim nastavnim programima. Uz isticanje nedostataka školskoga sustava predstava je bila dobar način izražavanja učeničke kreativnosti. To je i cilj projekta programa Mladi za mlade koji su pokrenuli riječki HNK i kazališna radionica Malik.