Varšavska opera oživila žrtve holokausta

Komorna opera u Varšavi oživila je u prigodi 50. obljetnice svog postojanja zaboravljene skladatelje, žrtve holokausta, što je novi izazov za taj 'džepni' teatar, jedini u svijetu koji već 21 godinu zaredom izvodi sva Mozartova scenska djela.

Direktor Opere Kameralne, koja ima samo 159 sjedala, Stefan Sutkowski posvetio se potrazi za izgubljenim ili nepravedno zaboravljenim djelima.

Ove godine od zaborava je spasio operu Car Atlantisa ili odbijanje umiranja (Der Kaiser von Atlantis oder Die Todverweigerung) koju je 1943. skladao Čeh Viktor Ullman, učenik Arnolda Schoenberga, dok je bio u zarobljeništvu u koncentracijskom logoru u Theresienstadtu pokraj Praga. Djelo, simbol istrebljenja više naraštaja židovskih umjetnika u holokaustu, pronađeno je u Londonu a prvi put izvedeno tek 1975. u Amsterdamu.

Krajem veljače opera će oživiti još jedno rijetko djelo Matrimonio con variazioni (izvorni naslov je "Alles durch M.O.W."), jedino scensko djelo Jozefa Kofflera, poljskog židova i skladatelja koji je također žrtva holokausta.

I taj je balet-oratorij, nastao 1932., dugo bio zaboravljen, a pronađen je u Berlinu 1993. Obilježavanje 50. obljetnice rada ove opere počelo je u rujnu na francuskom s La Voix Humaine Francisa Pulenca.