Nijemo kolo i bećarac u svjetskoj baštini

Unescov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je na skupu na indonezijskom otoku Baliju dodati na svoj popis nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac.

Hrvatska na Unescovu popisu već ima deset kulturnih dobara: kastavske zvončare, festu svetoga Vlaha, Sinjsku alku, ojkanje, čipkarstvo u Hrvatskoj, medičarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesiju "Za Križen" na otoku Hvaru i izradu drvenih igračaka s područja Hrvatskog zagorja.

U nedjelju je na popis uvršten i francuski stil jahanja, a u subotu obred koji na svojim druženjima primjenjuju muškarci od 40. do 50. godine s području Leuvena, u Belgiji.

U nedjelju je odbor, koji će zasjedati do utorka, na taj reprezentativni popis dobara koja nisu ugrožena i ne prijeti im nestanak uvrstio meksičke marijače, sviranje na balafonu (afrički ksilofon) zajednica Senufo u Maliju i Burkini Faso, kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, Mibu no Hana Taue, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu, Sada Shin Noh, sveti ples u svetištu Sadi u Japanu, tradicionalne vještine šamana jaguara u Yurupariju u Kolumbiji i tsiattistu, ciparski poetski duel.