Boljkovac pušten, Nobilo otkrio počinitelja?

Ustavni sud poništio je odluku o istrazi i pritvoru za Josipa Boljkovca, uhićenog zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima 1945. godine. Večeras je pušten na slobodu iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj. Njegov odvjetnik Anto Nobilo odvezao ga je u njegov dom u Karlovcu.

Nakon izlaska iz bolnice Boljkovac je tek kratko rekao da ne zamjera ništa ministru Tomislavu Karamarku, ali da mu ovo nije trebalo.

Odvjetnik Nobilo za HTV je izjavio da je sam proveo detaljnu istragu i pronašao dokumentaciju koja dokazuje po čijoj je zapovijedi počinjen zločin koji se stavlja na teret njegovu klijentu. Garantiram da Boljkovac nije u tome sudjelovao, ustvrdio je Nobilo. Kaže da će sve dokaze koje je prikupio, među ostalim i zapisnik sa sjednice na kojoj je donesena odluka, sutra predati državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Nobilo je naglasio kako je Boljkovac u pritvoru i bolnici imao vrlo korektan i profesionalan tretman. U boljem je fizičkom stanju nego kad je došao u bolnicu, dodao je odvjetnik.

Oglasio se i MUP. Kažu, odluka Ustavnog suda ne znači odbacivanje kaznene prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupka.

U prihvaćenoj ustavnoj tužbi, koju je Nobilo podnio 16. studenog, stajalo je, među ostalim, da je slučaj trebalo voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv nepoznatog počinitelja. Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda 8. studenog odbilo je žalbu Boljkovčeva branitelja Ante Nobila na rješenje o određivanju pritvora te na rješenje o provođenju istrage. Obje žalbe odbijene su kao neosnovane jer je vijeće smatralo da postoji osnovan stupanj sumnje da je Boljkovac počinio to za što je osumnjičen. Izvanraspravno vijeće navelo je i da se postupak protiv Boljkovca treba provesti prema starom Zakonu o kaznenom postupku s obzirom na to da se istražne radnje provode od 2003.

Bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog ministra unutarnjih poslova RH tereti se po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin iz 1945. Pritvor mu je određen zbog osobito teških okolnosti djela za koje je osumnjičen. Boljkovac je uhićen 2. studenoga. Pred sutkinjom zagrebačkoga Županijskog suda Jadrankom Mandušić opovrgnuo je sve optužbe.


Mesić pozdravio odluku Ustavnog suda

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je odluku Ustavnog suda kojom je oslobođen Boljkovac, izrazivši zabrinutost zbog najava kako se, unatoč toj odluci, od Boljkovčeva progona neće odustati.

Iz toga se jasno razabire nakana inicijatora progona, ne samo Boljkovca i eventualnoga progona nekolicine osoba koje su u kontekstu njegovoga uhićenja poimence spomenute, nego i antifašističkih boraca općenito, da u osvetničkom pohodu protiv antifašističke borbe i njezinoga ukorjenjivanja u temelje današnje hrvatske države, ne odustanu, istaknuo je Mesić u izjavi za javnost.

Bivši predsjednik smatra da su motivi toga uhićenja u svojoj biti notorno politički, a način na koji je uhićenje obavljeno sramotan.