Kodno ime ubojice je "drug Mićo"

Ubojica je drug Mićo, a ne Josip Boljkovac. Tvrdi to Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo, koji je proveo, kako kaže, svoju istragu. Dodaje da je dokumentacija o spornom događaju bila dostupna svakomu, pa i policiji.

Razgovor s Nobilom pogledajte u videoprilogu.

Ustavni sud jučer je opsežno, na 20 stranica, obrazložio poništenje odluke Županijskog suda u Zagrebu o pritvoru Boljkovca i provođenju istrage protiv njega. Njegova su prava povrijeđena primjenom pogrešnog zakona, odnosno djelovanjem pogrešnog pravosudnog tijela. Stajalište je Ustavnog suda da istragu nije smio voditi Županijski sud, nego Državno odvjetništvo (DORH).

Ovo sigurno nije ni prvi ni posljednji put da sudovi imaju različita pravna stajališta u vezi s konkretnom pravnom stvari. Naravno, zato je sudstvo tako organizirano da uvijek postoji viša pravna instancija čiji je pravorijek onda konačan. Istražni sudac  sada će kompletan predmet dostavniti ŽDO-u koji je u idućih mjesec dana dužan primijeniti proceduru predviđenu Zakonom o kaznenom postupku, smatra glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.


Slijedi istraga prema novom ZKP-u?

Je li ovime završila priča o prvom i jedinom slučaju pokretanja istrage za ubojstva civila nakon Drugog svjetskog rata, tek će se vidjeti. Na potezu je sada Državno odvjetništvo koje može iznova, ovaj put po novom ZKP-u, pokrenuti istragu. Državni će odvjetnik dobiti opsežnu dokumentaciju, i to od Nobila, koja, prema njegovim riječima, dokazuje da Boljkovac nije odgovoran za likvidaciju 21 osobe, ubijene i zakopane u šumi nedaleko od Duge Rese 1945. godine. Ubojica je drug Mićo, tvrdi Nobilo.

Boljkovca, bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog ministra unutarnjih poslova RH, tereti se prema zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin iz 1945. Pritvor mu je bio određen zbog osobito teških okolnosti djela za koje je osumnjičen. Boljkovac je uhićen 2. studenoga. Pred sutkinjom zagrebačkoga Županijskog suda Jadrankom Mandušić opovrgnuo je sve optužbe. Jučer je pušten na slobodu.